måndag 2 juli 2012

Dead simple lace socks

Ibland vill man bara ha ett superenkelt mönster för att garnet ska få komma fram och inte sockans struktur. Jag har i det här fallet valt ett mönster, Dead simple lace socks, ur boken Socks from the toe up.


Som titeln på boken anger stickas dessa sockor från tån, vilket jag vill påstå inte hör till det vanliga förfarandet. Det betyder att en uppläggning av maskor måste ske från just tån. Uppläggningen på bilden är provisorisk på så sätt att maskor läggs upp i en räcka virkade luftmaskor. Dessa luftmaskor avlägsnas när tån är färdigstickad och ytterligare maskor läggs upp där luftmaskorna en gång varit.


Tån stickas i något som kallas kortrader eller short rows, samma teknik kommer att användas när hälen stickas. De yttre maskorna stickas inte utan garnet snurras endast kring dessa, vilket bildar denna lutning som till slut blir tåns rundning.

Nu kanske ni tycker det verkar konstigt att garnet har olika färg på de två bilderna, och så är också fallet. Zauberball - Charisma, som garnet heter skiftar nämligen färg, men jag åter kommer till det i kommande inlägg.

//AnnikaInga kommentarer:

Skicka en kommentar